Forum 30 i 40 latek Strona Główna 30 i 40 latek
Witamy :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kulinarnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum 30 i 40 latek Strona Główna -> Forum dyskusyjne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kinga40l
Gość






PostWysłany: Śro 10:40, 11 Paź 2006    Temat postu:

nie lubie za bardzo gotowac uwazam to za niewdzieczna prace ( zwykly obowiazek )... chociaz opinia znajomych i rodziny mowi ze moje posilki nie tylko sa smaczne ale i wygladaja bardzo apetycznie ( jestem estetka ) . bardzo lubie slodkosci ale nigdy nie pieke zadnych ciast ... do tego mam dwie lewe rece ..... Gosc napewno skorzystam z przepisu , uwielbiam roznego rodzaju salatki
Powrót do góry
POGODNA34
Moderator



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 211
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:30, 13 Lis 2006    Temat postu:

Rolling Eyes

Spaghetti Mrożonese

*Sosso* 3 dorodnos pomidoros 2 ząbkosos czosnkos 3,5 łyżkos mąkosso 2 cienkos plasterkos cukinios 1/2 czerwonos paprikos 1/2 zielonos paprikos 1 muchos grandos pieczarkos 1 brzoskwinios świeżos 1/2 szklankoss aquas (wody) 25 dagos marchewkos z groszkos ( w słoikos lub puszkos) 10 centrimetrossos jakakolwiekos kiełbasso 2,5 łyżkos olivos de oliwos (możnos olejos, ale źle)

*Spaghetti* makaron spagetti wedle uznanios 1. Umyć wszystko łącznie z kiełbassos 2. Pomodoros spażos und obraczos from skórkos przy helpos mieczos (w sensie nożem), następnios pokroios pomodores w kostkass. 3. Resztę ingrendiencjos pokrojos na drobnos, pomijając mąkos 4. Wrzucaczos wszystkos tu garnkos i gotowankos und duszos pod podkrywkos na małos ognios ok 20 minutos z aquas i olivos 5. Po jakoś 10 minutos duszos skłądnikos na sosos, bierzemos drugos garnkos na macarone. I gotowamcios tos z wodos i saltes (sól). 6. Odlać makarones, zdjąć sosse z ognios i wszamać ze smakiem. Grande muczos byczos podziękowanos za cukinios babcios Wiosios i całos resztos ferajnas. Smacznegos. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wieloryb__
Częsty Bywalec



Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: boleslawiec

PostWysłany: Pon 14:58, 05 Mar 2007    Temat postu: zapiekanka numer dwa:)

dla 5 osob -2kg ziemniakow,litr smietany,glowka czasnku ,litr mleka,przyprawy -vegeta,pieprz ziolowy,papryka i ser zolty do posypania a w sumie to mozna dac co sie lubi Very Happy potem opisze swoje modyfikacje Laughing -ziemniaki pokroic w plasterki i przelozyc do misy,posypac vegeta i pozostalymi przyprawami wedlug uznania dodac czesc czosnku powiedzmy polowe i wymieszac ja niemialem naturalnego czosnku wiec poszly kosteczki knora:).Wlac mleko do garnka ,dodac wegete i przyprawy oraz pozostalo czesc czosnku(dwie kosteczki:),przelozyc do mleka ziemniaki z misy i zagotowac. W chwili ,gdy mleko zacznie sie gotowac dolac do niego smietane i pozostawic na ogniu ze trzy minutki i tu dokonalem pewnej modyfikacji:)smietane ubilem z przyprawami -majerankiem,czosnkiem,pieprzem,papryka i bazylia dodajcie wedlug uznania ale ja dalem dosc sporo przypraw no i dodalem do smietany maki pszennej a nastepnie zmiksowalem to trzepaczka Smilei zalalem tym sosem ziemniaki przelozone wczesniej do naczynia zaroodpornego ziemniaczki w naczyniu plywaja sobie w mleku:)ale zanim to zrobilem posmarowalem naczynie koncetratem pomidorowym.Wsadzic do piekarnika i piec w temp.150 do 180 stopni przez okolo 1 godzine ,po upieczweniu dodac ser:)Moim dzieciakom bardzo smakowalo wiec i wam zycze smacznego:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Śro 19:26, 24 Paź 2007    Temat postu:

gyros prosciej
tak wiec robie gyros'a (tylko ze czesciej robie taka podrobke z filetow z kurczaka bo szybciej)kroje na male kawaleczki dodaje przyptawy(vegeta ,przyprawa do gyrosa )szybko podsmazam miesko,zalewam woda potem zageszczam (mozna smietanka mozna mąką).Smaze nalesniki na kazdą porcje są potrzebne dwa:).
Teraz czas na salate (najlepiej ja zrobic wczesniej ciut no i nie podam proporcji bo ja zawsze wszysko ''na oko''robie)-Pekinska,pomidory,ogorek zielony,cebulka,marchewka(ją tre na tarce)i co komu jeszcze do glowy przyjdzie,oczywiscie sol,pieprz i majonez.
Dodatkiem do wszystkiego jest sos czosnkowy,mozna kupic gotowy lub zrobic wlasnorecznie w sklepach mozna kupic TZATZIKI (pikantny sos czosnkowy-w proszku)
Skoro mam juz wszystko na talerz ukladam nalesnik smaruje sosem czosnkowym na to gyros(czyli ten gulasz ihih)potem salatke,przykrywam drugim nalesnikiem ,ktorego smaruje sosem czosnkowym i na wierzch salatka.
Jak dla mnie pyszota (byle sos czosnkowy byl ostry)
Powrót do góry
iquana10
Użytkownik



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 19:30, 24 Paź 2007    Temat postu:

ten gosc to ja Laughing sie zapomnialam zalogowac

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela
Uzależniony



Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 19:56, 24 Paź 2007    Temat postu:

pozdrawiam cie iguana gyros mozna itak zrobic to jest twoje najprostrze bo ja znam inaczej maka woda drozdze i sol ciasto urosnie rozwalkowac wykrawac kolka i do pieca az sie upiecze karkowke upiec pokroic w kawalki salata z kapusty pekinskien pomidor ogorek cebula i kukurydza to wszystko pokroic i wymieszac sos czosnkowy dac majonez duzo czosnku smietany sol pieprz i wymieszac upieczone krozki dac na talerz nato mieso salate i sos i to wszystko zwinac pycha

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iquana10
Użytkownik



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 8:51, 25 Paź 2007    Temat postu:

no hej ela ......sprobuje tez po Twojemu -czemu nie,lubie eksperymenty Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela
Uzależniony



Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:10, 25 Paź 2007    Temat postu:

no pewnie zawsze to cos innego a ja twoje sproboje pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iquana10
Użytkownik



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:47, 25 Paź 2007    Temat postu:

zapomnialam dodac ze swietnie smakuje tez z ryzem Cool dzis wlasnie tak sobie wymyslilam na obiad Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela
Uzależniony



Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:17, 25 Paź 2007    Temat postu:

napewno byl smaczny i to zryzem mniam mniam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wspomnienie_38
Początkujący



Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:24, 25 Paź 2007    Temat postu:

jestem glodna przez was ......Sad buuuu .........Smile dawac mi do doma te smakolyki hahaha

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iquana10
Użytkownik



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 8:01, 26 Paź 2007    Temat postu:

wspomnienie przyjedź do mnie -poczestuje cie:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elunia
Gość






PostWysłany: Pią 21:59, 26 Paź 2007    Temat postu:

bardzo dobre so kotlety po parysku pycha kkupuje sie filety drobiowe smazy sie na patelni i dotego daje sie peczarki ale na duzym ogniu pieczarke kroi sie na pol podsmazyc to a potem na talerz daje sie ta pieczarke trzy plasterki szynki i pomidor polewa sie to keczupem potem do piekarnika podpiec jak sie troche zrumieni posypac serem i dalej piec jak ser roztopi wyciagnoc z piekarnika podawac z salatka i z frytkami pycha
Powrót do góry
iquana10
Użytkownik



Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 17:31, 02 Lut 2008    Temat postu:

Coś Na Slodko Smile
Polewa:zageszczone slodzone mleko gotowac w puszce zanurzone w goracej wodze ok 2 godz.

Na kruche ciasto:2,5 szkl mąki,1 lyzeczka proszku do pieczenia,0,5 kostki margaryny,4 żółtka,0,5 szkl.cukru pudru (mozna dodac ciut smietany )
-Zagniesc ciasto -upiec dwa cienkie placki

Masa:2 smietany kremowki 36%,4 śmietanfix'y,0,5 szkl.cukr pudru//ubić skladniki

Pomiedzy dwa upieczone kruche dajemy calosc ubitej smietany .Na wierzch wylewamy karmel z mleka,posypujemy platkami migdalow np.
Chlodzimy ....

p.s moj ulubiony:)))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum 30 i 40 latek Strona Główna -> Forum dyskusyjne
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin