Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kinga40l
Gość
|
Wysłany: Śro 10:40, 11 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
nie lubie za bardzo gotowac uwazam to za niewdzieczna prace ( zwykly obowiazek )... chociaz opinia znajomych i rodziny mowi ze moje posilki nie tylko sa smaczne ale i wygladaja bardzo apetycznie ( jestem estetka ) . bardzo lubie slodkosci ale nigdy nie pieke zadnych ciast ... do tego mam dwie lewe rece ..... Gosc napewno skorzystam z przepisu , uwielbiam roznego rodzaju salatki
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
POGODNA34
Moderator
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 211
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:30, 13 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Spaghetti Mrożonese
*Sosso* 3 dorodnos pomidoros 2 ząbkosos czosnkos 3,5 łyżkos mąkosso 2 cienkos plasterkos cukinios 1/2 czerwonos paprikos 1/2 zielonos paprikos 1 muchos grandos pieczarkos 1 brzoskwinios świeżos 1/2 szklankoss aquas (wody) 25 dagos marchewkos z groszkos ( w słoikos lub puszkos) 10 centrimetrossos jakakolwiekos kiełbasso 2,5 łyżkos olivos de oliwos (możnos olejos, ale źle)
*Spaghetti* makaron spagetti wedle uznanios 1. Umyć wszystko łącznie z kiełbassos 2. Pomodoros spażos und obraczos from skórkos przy helpos mieczos (w sensie nożem), następnios pokroios pomodores w kostkass. 3. Resztę ingrendiencjos pokrojos na drobnos, pomijając mąkos 4. Wrzucaczos wszystkos tu garnkos i gotowankos und duszos pod podkrywkos na małos ognios ok 20 minutos z aquas i olivos 5. Po jakoś 10 minutos duszos skłądnikos na sosos, bierzemos drugos garnkos na macarone. I gotowamcios tos z wodos i saltes (sól). 6. Odlać makarones, zdjąć sosse z ognios i wszamać ze smakiem. Grande muczos byczos podziękowanos za cukinios babcios Wiosios i całos resztos ferajnas. Smacznegos.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wieloryb__
Częsty Bywalec
Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: boleslawiec
|
Wysłany: Pon 14:58, 05 Mar 2007 Temat postu: zapiekanka numer dwa:) |
|
|
dla 5 osob -2kg ziemniakow,litr smietany,glowka czasnku ,litr mleka,przyprawy -vegeta,pieprz ziolowy,papryka i ser zolty do posypania a w sumie to mozna dac co sie lubi potem opisze swoje modyfikacje -ziemniaki pokroic w plasterki i przelozyc do misy,posypac vegeta i pozostalymi przyprawami wedlug uznania dodac czesc czosnku powiedzmy polowe i wymieszac ja niemialem naturalnego czosnku wiec poszly kosteczki knora:).Wlac mleko do garnka ,dodac wegete i przyprawy oraz pozostalo czesc czosnku(dwie kosteczki:),przelozyc do mleka ziemniaki z misy i zagotowac. W chwili ,gdy mleko zacznie sie gotowac dolac do niego smietane i pozostawic na ogniu ze trzy minutki i tu dokonalem pewnej modyfikacji:)smietane ubilem z przyprawami -majerankiem,czosnkiem,pieprzem,papryka i bazylia dodajcie wedlug uznania ale ja dalem dosc sporo przypraw no i dodalem do smietany maki pszennej a nastepnie zmiksowalem to trzepaczka i zalalem tym sosem ziemniaki przelozone wczesniej do naczynia zaroodpornego ziemniaczki w naczyniu plywaja sobie w mleku:)ale zanim to zrobilem posmarowalem naczynie koncetratem pomidorowym.Wsadzic do piekarnika i piec w temp.150 do 180 stopni przez okolo 1 godzine ,po upieczweniu dodac ser:)Moim dzieciakom bardzo smakowalo wiec i wam zycze smacznego:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 19:26, 24 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
gyros prosciej
tak wiec robie gyros'a (tylko ze czesciej robie taka podrobke z filetow z kurczaka bo szybciej)kroje na male kawaleczki dodaje przyptawy(vegeta ,przyprawa do gyrosa )szybko podsmazam miesko,zalewam woda potem zageszczam (mozna smietanka mozna mąką).Smaze nalesniki na kazdą porcje są potrzebne dwa:).
Teraz czas na salate (najlepiej ja zrobic wczesniej ciut no i nie podam proporcji bo ja zawsze wszysko ''na oko''robie)-Pekinska,pomidory,ogorek zielony,cebulka,marchewka(ją tre na tarce)i co komu jeszcze do glowy przyjdzie,oczywiscie sol,pieprz i majonez.
Dodatkiem do wszystkiego jest sos czosnkowy,mozna kupic gotowy lub zrobic wlasnorecznie w sklepach mozna kupic TZATZIKI (pikantny sos czosnkowy-w proszku)
Skoro mam juz wszystko na talerz ukladam nalesnik smaruje sosem czosnkowym na to gyros(czyli ten gulasz ihih)potem salatke,przykrywam drugim nalesnikiem ,ktorego smaruje sosem czosnkowym i na wierzch salatka.
Jak dla mnie pyszota (byle sos czosnkowy byl ostry)
|
|
Powrót do góry |
|
|
iquana10
Użytkownik
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 19:30, 24 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
ten gosc to ja sie zapomnialam zalogowac
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ela
Uzależniony
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 19:56, 24 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
pozdrawiam cie iguana gyros mozna itak zrobic to jest twoje najprostrze bo ja znam inaczej maka woda drozdze i sol ciasto urosnie rozwalkowac wykrawac kolka i do pieca az sie upiecze karkowke upiec pokroic w kawalki salata z kapusty pekinskien pomidor ogorek cebula i kukurydza to wszystko pokroic i wymieszac sos czosnkowy dac majonez duzo czosnku smietany sol pieprz i wymieszac upieczone krozki dac na talerz nato mieso salate i sos i to wszystko zwinac pycha
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
iquana10
Użytkownik
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:51, 25 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
no hej ela ......sprobuje tez po Twojemu -czemu nie,lubie eksperymenty
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ela
Uzależniony
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 9:10, 25 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
no pewnie zawsze to cos innego a ja twoje sproboje pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
iquana10
Użytkownik
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 11:47, 25 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
zapomnialam dodac ze swietnie smakuje tez z ryzem dzis wlasnie tak sobie wymyslilam na obiad
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ela
Uzależniony
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:17, 25 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
napewno byl smaczny i to zryzem mniam mniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wspomnienie_38
Początkujący
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 22:24, 25 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
jestem glodna przez was ...... buuuu ......... dawac mi do doma te smakolyki hahaha
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
iquana10
Użytkownik
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 8:01, 26 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
wspomnienie przyjedź do mnie -poczestuje cie:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elunia
Gość
|
Wysłany: Pią 21:59, 26 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
bardzo dobre so kotlety po parysku pycha kkupuje sie filety drobiowe smazy sie na patelni i dotego daje sie peczarki ale na duzym ogniu pieczarke kroi sie na pol podsmazyc to a potem na talerz daje sie ta pieczarke trzy plasterki szynki i pomidor polewa sie to keczupem potem do piekarnika podpiec jak sie troche zrumieni posypac serem i dalej piec jak ser roztopi wyciagnoc z piekarnika podawac z salatka i z frytkami pycha
|
|
Powrót do góry |
|
|
iquana10
Użytkownik
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 17:31, 02 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Coś Na Slodko
Polewa:zageszczone slodzone mleko gotowac w puszce zanurzone w goracej wodze ok 2 godz.
Na kruche ciasto:2,5 szkl mąki,1 lyzeczka proszku do pieczenia,0,5 kostki margaryny,4 żółtka,0,5 szkl.cukru pudru (mozna dodac ciut smietany )
-Zagniesc ciasto -upiec dwa cienkie placki
Masa:2 smietany kremowki 36%,4 śmietanfix'y,0,5 szkl.cukr pudru//ubić skladniki
Pomiedzy dwa upieczone kruche dajemy calosc ubitej smietany .Na wierzch wylewamy karmel z mleka,posypujemy platkami migdalow np.
Chlodzimy ....
p.s moj ulubiony:)))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|